Tutkin opinnäytetyössäni tarinankerronnan visuaalista monimuotoisuutta ja sen rajallisuutta osana ihmiskokemusta. Käyn läpi tarinankerronnan historiaa, maailmanlaajuisesti tunnettuja juonia ja kerronnallisuuden yhteyksiä kulttuuriin, ajatuksiin ja kokemuksiin taustatutkimuksen ja oman produktioni avulla.
Produktioni on nettiselaimessa toimiva tarinageneraattori, joka arpoo katsojalle neljä 3D-animaatiokohtausta satunnaisessa järjestyksessä. Loin tarinageneraattoriin kaksikymmentä tarkkaan harkittua kohtausta, joiden on tarkoitus sisällöltään toimia mahdollisimman saumattomasti keskenään satunnaisessa järjestyksessä, luoden yksilöllisen tarinankerronnan kokemuksen sitä katsovalle. Produktion toimivuus on riippuvainen ihmisen omasta luovasta kyvystä hahmottaa tarinankaaria ja täyttää kohtausten välisiä puutteita. Tarina rakentuu jokaisen omien muistojen, ajatusten ja kulttuurin pohjalta, eikä yksikään tarinageneraattorin luoma tarina ole samanlainen. Opinnäytetyössäni tutkin ja selvitin millaisin visuaalisin keinoin voin luoda mahdollisimman monitulkintaisen kohtauskokoelman yhtenäisen tarinan luomiseksi.
Halusin opinnäytetyöni avulla testata tarinankerronnan, oman luovan ongelmanratkaisukyvyn sekä katsojan luovan ajattelukyvyn rajoja, sekä haastaa niitä. Tuotanto-osuudessa selvitän millaisia haasteita kohtaan kohtaus- hahmo-, rekvisiitta- ja miljöösuunnittelussa ja perustelen ratkaisuni. Käyn läpi suunnitteluvaiheen prosessia ja kartoitan omia ajatuksiani erikoisluonteisen animaatioprojektin haasteista ja oivalluksista. Osa opinnäytetyöprosessia oli yrittää luopua kontrollista, mutta lopulta tajuta sen välttämättömyys ja hyväksyä myös epäonnistumisen riski. Lopulta käyn läpi tulokset ja mietin jatkotutkimusmahdollisuuksia.
Lopullinen teos toimii esimerkiksi näyttely- ja oppimisympäristöissä sosiaalisena yksilön luovaa ajattelua harjoittavana työvälineenä, mutta myös viihdearvollisena taide-elämyksenä.