Metsäteollisuus ry:n harjoittama elinkeinopoliittinen edunvalvonta on rajoittunut puutuoteteollisuuden jatkojalostavien jäsenten osatta lähinnä työmarkkinapalveluihin.
Jatkojalostavien yritysten palvelujen laajentamisen tultua ajankohtaiseksi Metsäteollisuus ry:ssä, ja kun Puusepänteollisuuden Liitto ry:n huonekalujaoston teknisen valiokunnan asiamiehen tehtävät päätettiin siirtää Metsäteollisuus ry:n hoidettavaksi heinäkuun 1999 alusta, yhdistykset päättivät tilata TKK:n diplomityönä toteutettavan tutkimuksen jatkojalostavien jäsenyritysten edunvalvonnan tarpeista toiminnan uudelleen organisoinnin tueksi.
Tutkimus selvittää Metsäteollisuus ry:n ja Puusepänteollisuuden Liitto ry:n jatkojalostavien jäsenten edunvalvonnan eri osa-alueiden tarpeita yhdistyksittäin ja tuoteryhmittäin.
Selvityksen perusteella on muodostettu ehdotus toimeksiantajien toiminnan painotuksista tulevaisuudessa.
Selvityksen tuloksia on myös verrattu Metsäteollisuus ry:n johdolla laaditun Puutuoteteollisuuden Visiot-raportin tuloksiin.
Tutkimus on luonteeltaan markkinatutkimus, joka on suoritettu postitse tehdyn kirjallisen kyselyn ja tätä täydentävien haastattelujen avulla.
Tutkimukseen vastasi puolet Metsäteollisuus ry:n jatkojalostavista jäsenyrityksistä, ja yli viidesosa Puusepänteollisuuden Liitto ry:n jäsenistä.
Puusepänteollisuuden Liitto ry:n vastaajiin kuuluivat yhdistyksen puitteissa aktiivisimmin toimineet ja alan kannalta merkittävimmät yritykset.
Mikään tutkituista edunvalvonnan osa-alueista ei ollut vastaajien kannalta tarpeeton.
Metsäteollisuus ry:n jäsenet kokivat tarpeellisimmiksi ympäristöön ja sisämarkkinoihin liittyvän edunvalvonnan.
Yhdistyksen jäsenet katsoivat myös ennen kaikkea näiden sekä viestinnän tarpeellisuuden kasvavan tulevaisuudessa.
Puusepänteollisuuden Liitto ry:n jäsenet katsoivat tarpeellisimmiksi perustuotteiden standardisointiin, työmarkkinapalveluihin, sisämarkkinoihin, ympäristöön ja koulutuspolitiikkaan liittyvän edunvalvonnan, tutkimustoiminnan sekä tilasto- ja raporttipalvelut.
Yhdistyksen jäsenet katsoivat erityisesti ympäristöön, sisämarkkinoihin, EU:n ulkopuolisten maiden menekinedistämiseen ja perustuotteiden standardisointiin liittyvän edunvalvonnan sekä kilpailukykyvertailujen ja viestinnän tarpeellisuuden kasvavan tulevaisuudessa.
Tutkimuksen perusteella on kolme aihepiiriä, jotka toimeksiantajien tulisi ensi sijassa ottaa huomioon jatkojalostajien edunvalvontaa uudelleen organisoidessaan.
Nämä ovat sisämarkkinoihin liittyvät asiat, ympäristöön liittyvät asiat ja viestintä.
Tutkimuksessa tuli korostuneesti esille myös kaksi muuta aihepiiriä, jotka toimeksiantajien tulisi huomioida.
Nämä ovat standardisointi ja alan koulutus.
Tutkimuksen tulokset ja Puutuoteteollisuuden Visiot-raportin strategiaskenaarion mukaiset järjestöjen Iyhyen aikavälin toimenpiteet ovat melko yhdensuuntaiset.
Kuluttajalähtöinen ja kansainvälinen ajattelutapa eivät ole vieraita puutuoteteollisuuden jatkojalostaville yrityksille.
Järjestöjen toimet Vision suuntaisen tulevaisuudenkuvan toteuttamiseksi saanevat täten näiden yritysten tuen.