Taajuusmuuttajia käytetään sähkökäyttöjen ohjaukseen mitä moninaisimmissa sovelluskohteissa.
Monipuolisten liitäntöjensä ansiosta taajuusmuuttaja voi olla myös aktiivinen osa monitorointi- ja kunnonvalvontajärjestelmää.
Sähkökäytöt sijaitsevat usein maantieteellisesti hajallaan, joten Internet on kiinnostava tiedonkeruukanava.
Diplomityössä tutustuttiin taajuusmuuttajan nykyisen Ethernet-pohjaisen etäkäyttömoduulin tarjoamiin tiedonsiirtomenetelmiin.
Ongelmana on ollut, että tiedonkeruussa Internetin kautta törmätään usein palomuureihin ja virtuaalisten yksityisverkkoyhteyksien (VPN, Virtual Private Networking) konfigurointiin.
Ethernet-moduulien keräämää dataa ei ole tallennettu yhtenäiseen tietojärjestelmään.
Työssä pohdittiin, millaiset uudet tiedonsiirtotavat helpottaisivat tiedonkeruuta taajuusmuuttajilta ja miten nykyisiä menetelmiä voitaisiin käyttää entistä tehokkaammin.
Työssä kartoitettiin nykyisissä tiedonkeruujärjestelmissä käytettävien TCP/IP -pohjaisten tietoliikenne- ja ohjelmistorajapintojen ominaisuuksia sekä soveltuvuutta keskitettyyn tiedonkeruuseen julkisen Internetin yli.
Prototyyppinä määriteltiin ja laadittiin PC-pohjainen tiedonkeruuratkaisu, joka käyttää XMPP-protokollaa (Extensible Messaging and Presence Protocol) ja XML-muotoisia (Extensible Markup Language) viestejä, mutta tukee myös sähköpostilla tapahtuvaa tiedonkeruuta suoraan nykyisillä taajuusmuuttajan Ethernet-moduuleilta.
Projektin aikana kartoitettiin vaihtoehtoja tietokantaohjelmistoiksi, jotka voisivat soveltua keskitettyyn tiedonkeruuseen.
Prototyypissä tallennettiin numerodataa reaaliaikaiseen prosessitietokantaan, mutta jätettiin mahdollisuus hyödyntää useita tietokantoja joko rinnakkain tai yhteistyössä.